Toegangkelijk voor iedereen

Het eerste gesprek is oriënterend, wij nemen de kosten voor onze rekening zodat u zich daar geen zorgen over hoeft te maken. Tijdens dit gesprek wordt beoordeeld of uw probleem een juridisch probleem is waar een advocaat u bij kan helpen.

In sommige gevallen kan er voor een zaak een ”all-in-tarief” worden afgesproken. De advocaat spreekt dan een vast bedrag met u af voor de behandeling van de zaak. Dit is vaak een stuk voordeliger en u weet van te voren waar u aan toe bent. De advocaat bespreekt met u of uw zaak hiervoor in aanmerking komt en onder welke voorwaarden.

Gesubsidieerde rechtsbijstand (Pro deo)

Mieke Krol Advocaten staat voor het principe dat ‘het recht’ toegankelijk dient te zijn voor iedereen, ook voor degene die niet in staat zijn een uurtarief te kunnen betalen. Wij staan om die reden dan ook mensen bij, op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand, ook wel ‘het toevoegingstelsel’ oftewel pro deo genoemd.

De advocaat zal bij het oriënterend gesprek samen met u beoordelen of u hier mogelijk voor in aanmerking komt. Indien dit het geval lijkt te zijn zal er een aanvraag voor gefinancierde rechtsbijstand voor uw worden ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand. De Raad voor Rechtsbijstand beoordeeld of u voor een zogeheten toegevoegd advocaat in aanmerking komt. Indien dit het geval is, betaalt de overheid (soms deels) de kosten voor de advocaat. U dient echter zelf nog wel een eigen bijdrage aan de advocaat te betalen. De hoogte van deze eigen bijdrage wordt eveneens vast gesteld door de Raad voor Rechtsbijstand.

De vraag of u in aanmerking komt voor (deels) gefinancierde rechtsbijstand, hangt af van uw inkomen en vermogen. Informatie over gefinancierde rechtsbijstand kunt u vinden op www.rvr.org.

Overige kosten

Indien een procedure noodzakelijk is, zullen de nodige kosten van de in te schakelen deurwaarder worden doorberekend. Daarnaast kan de rechtbank griffierechten in rekening brengen. Deze kosten en eventuele andere kosten die samenhangen met het voeren van de procedure, zullen door het kantoor aan u worden doorberekend. Op www.rechtspraak.nl kunt u lezen hoeveel griffierecht u verschuldigd zult zijn.