Algemeen Dagblad

Richtlijn die zorgt dat uithuisgeplaatste kinderen niet terug kunnen naar ouders gaat overboord

De richtlijn die zorgt dat uithuisgeplaatste kinderen soms al na een half jaar niet terug kunnen keren naar hun biologische ouders gaat overboord. Jeugdprofessionals hebben de richtlijn die tot nu toe gold ‘te strikt’ gehanteerd.

Algemeen Dagblad

Nog geen kind terug bij toeslagenslachtoffers, speciaal team moet 1115 kinderen gaan helpen

Een speciaal team moet de uithuisgeplaatste kinderen helpen van gezinnen die zijn geraakt door de toeslagenaffaire. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) wil de zaken van de 1115 kinderen uit laten pluizen en actie ondernemen. 

NPO Radio 1

Door toeslagenaffaire uit huis geplaatste kinderen nog steeds niet terug

Nog steeds zijn ruim elfhonderd kinderen die door de toeslagenaffaire uit huis werden geplaatst niet thuis. En dat komen ze waarschijnlijk ook niet meer. Deze week roepen betrokken advocaten op tot actie. Advocaat familierecht Mieke Krol vertelt erover.

Algemeen Dagblad

De onderste steen bij 1115 kinderen komt niet boven in onderzoek naar toeslagenaffaire

Of het onderzoek naar de toeslagenaffaire een eerlijke uitkomst kan hebben, is zeer de vraag, stellen Richard Korver, Mieke Krol en Joëlla Sengers. De start van het onderzoek begint al met onvolledige cijfers.

Algemeen Dagblad

Jeugdzorgkenner: Kans op terugplaatsing kinderen toeslagenouders ‘vrijwel nihil’

Toeslagenouders zijn boos over plannen van minister Dekker om te kijken naar uithuisgeplaatste kinderen. Jeugdzorgadvocaat Mieke Krol voorziet meer teleurstellingen.

Algemeen Dagblad

Belastingdienst gaf advies over omgaan met klagers in jeugdzorg

Jeugdzorg vroeg advies aan de Belastingdienst om met klagers om te gaan. Inmiddels zijn regels voor het indienen van klachten over professionals aangescherpt.

Algemeen Dagblad

Jeugdzorg faalt: jong kind soms niet meer terug naar ouders door onthechting

Het ontbreken van goede, intensieve jeugdhulp zorgt dat de terugkeer van uithuisgeplaatste kinderen ernstig wordt bemoeilijkt. Vooral de jongste kinderen lopen risico op een – onnodige – definitieve breuk met hun biologische ouders.

VPRO

Advocaat Mieke Krol vecht tegen de tijd bij uithuisplaatsingen

Ouders van wie het kind uit huis is geplaatst of onder toezicht is gesteld, kampen met slepende procedures en lange wachttijden voor hulp. Als één van de weinige advocaten richt Mieke Krol zich landelijk uitsluitend op dit soort zaken. ‘Ik heb situaties gehad, waarbij ik dacht: als dat onderzoek eerder gestart was, hadden ouders dan wel een kans gehad om uiteindelijk weer voor hun kindje te kunnen zorgen?’

Volg ons online!

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Goedemorgen,

Ik krijg vaak de vraag gesteld waarom ik gekozen heb voor dit rechtsgebied. Ik probeer het zo goed mogelijk uit te leggen.

Op 25-07-2012 heb ik op sterven gelegen ivm een ongeluk. Ik kwam met veel bloedverlies en weinig tot geen polsslag aan in het ziekenhuis. Aan het randje van m’n bed voordat ik geopereerd werd zag ik mijn ouders staan. Geëmotioneerd en niet meer weten wat ze moesten zeggen. De tranen in hun ogen kijkend naar mij en met een smeekbeden of ik het alsjeblieft wil volhouden en de wereld niet zou verlaten. Na 5 uur onder het mes te zijn geweest werd ik wakker en stonden m’n ouders naast mij met een bleek gezicht /gestrest / machteloosheid en zag tegelijkertijd een opluchting in hun ogen. 

Die avond zei ik tegen mijn ouders mijn dag is nog niet gekomen en ik heb nog een doel en het doel wist ik opdat moment nog niet. Uiteindelijk heb ik 2,5 week in het ziekenhuis gelegen waarvan de eerste 5 dagen kritiek maar binnen 3 maanden was ik weer de oude. Nadat ik ontslagen werd uit het ziekenhuis ben ik gelijk gaan werken. Zaken over financiën lag mij niet en ik merkte dat ouders die te maken kregen met de gi hulp nodig hadden. Een persoon die achter hun staat. Ik zag diezelfde paniek en machteloosheid die ik bij mijn ouders zag  aan het randje van het ziekenhuisbed ook bij die ouders en toen wist ik het. 

Die paniek en machteloosheid en stress die ik destijds zag in de ogen van mijn ouders  was angstaanjagend en deze blik zag ik nu terug in de ogen van ouders (clienten). Opdat moment wist ik dat dit mijn doel was! Dit was de reden waarom het mijn dag nog niet was en wist ik precies wat ik wilde doen met mijn leven.

Ik ben hard aan de weg gaan timmeren. Elke week las ik uitspraken en volgde ik cursussen. Stelde overal vragen en ben ik mij volledig gaan focussen op dit rechtsgebied, omdat ik vind dat een ouder recht heeft op een advocaat die weet wat zij doet. Waar u de “rust”  en vertrouwen kan vinden dat u er niet alleen voorstaat en die angstige blik uit uw ogen hopelijk kan laten verdwijnen. 

In kan niet toveren en loop soms tegen muren op en krijg ik een deksel op m’n neus. In andere zaken lukt het wel en komt het kind thuis en dan zie ik die machteloosheid en paniek weer wegtrekken bij een ouder en zie ik een opluchting in hun ogen en komt er weer een sprankeltje hoop en blijdschap. Dit is dezelfde blik toen ik wakker werd in het ziekenhuis en die angstaanjagende blik zag verdwijnen bij mijn ouders. 

Dit is dus de reden waarom ik dag in en dag uit mij bezig houd met dit rechtsgebied. Het is zo iets moois om die blik van een ouder te zien als zijn of haar kind weer naar huis komt🙏

Fijne zaterdag iedereen en vergeet het niet:

Samen sterk😘

Liefs,
Rapport Adviescommissie Rechtsbescherming en Rechtsstatelijkheid in het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming Aanbevelingen

1 van de aanbevelingen is dat het beleid van de meldbrief aangepast moet worden!

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail
Bart Tromp op linked:

“Waar is de wet die de meldbriefprocedure mogelijk maakt? In dit artikel dat morgen in het NJB verschijnt, leg ik uit hoe de meldbriefprocedure een wettelijke basis kreeg en direct weer uit de wet is geschrapt. Mag die meldbriefprocedure dan wel worden gebruikt?”
Vragen van Faith Bruyning over de meldbrief 🙏

“De meldbriefprocedure, die de rechtspraak gebruikt om zittingen te voorkomen als een verlening van een ondertoezicht of uithuisplaatsing wordt verzocht.”

2024Z00520
(ingezonden 18 januari 2024)
Vragen van het lid Bruyning (Nieuw Sociaal Contract) aan de minister voor Rechtsbescherming over de meldbriefprocedure, die de rechtspraak gebruikt om zittingen te voorkomen als een verlening van een ondertoezicht of uithuisplaatsing wordt verzocht.
Goedemiddag!

Laatste dag van het jaar 2023! Voor sommige was dit jaar een fantastisch jaar. Weer samen met hun kindjes. Weer omgang na een lange tijd geen contact. Voor sommige was het jaar 2023 een ramp. Kindjes die uit huis geplaatst zijn. Gezag beëindigd of helemaal geen contact meer met hun kinderen mogen of kunnen hebben.

Ik hoop dat het jaar 2024 voor iedereen een top jaar wordt! Dat iedereen gelukkig is en samen kan en mag zijn met hun kinderen. 

Wij willen jullie bedanken voor het vertrouwen in ons! Dat wij jullie mogen bijstaan! Dat wij volgend jaar weer als een team mogen samenwerken! 

Het zijn heftige zaken met veel emoties en verdriet. Het is zo dankbaar werk wanneer ouders en kinderen weer herenigd kunnen en mogen worden. Het is aan de andere kant ook weer heel spijtig dat wij nodig zijn en dat een advocaat ingeschakeld moet worden.

Bedankt voor alle vertrouwen in het afgelopen jaar!  Wees lief voor elkaar er is al zoveel ellende op de wereld. Ik hoop op veel liefde, geluk en gezondheid voor jullie allemaal! Weer samen kunnen zijn met je kinderen! We gaan weer knallen in het nieuwjaar!  Samen staan wij sterk! Tot 2024! 

Liefs,

❤️
De kerstdagen zijn weer in aantocht 🌲

Voor sommige ouders een hele mooie tijd met het gezin. Een tijd van samenzijn en genieten van elkaar. Veel liefde en blijdschap. 

Spijtig genoeg weet ik dat vele ouders geen kerst kunnen vieren met hun kinderen. Dat zij niet samen kunnen zijn. Sommige ouders een uurtje omgang hebben met hun kids. Dan hebben ouders de mogelijkheid om cadeautjes te geven en “kerst te vieren”. 

Sommige ouders voelen zich erg eenzaam. Geen kerstdiner, geen familie en geen kinderen. Geen financiële mogelijkheden om leuke dingen te gaan doen. Voor vele ouders is kerst niet vanzelfsprekend een mooie feestdag met liefde, familie en geluk. 

Ik gun iedereen mooie liefdevolle dagen. Dagen van licht, geluk, samenzijn en blijdschap! Mijn wens is: fijne feestdagen voor iedereen!

Tot woensdag want dan zijn wij gewoon bereikbaar!
Succes Faith Bruyning!

Bron: tekst van Fairh Bruyning op linked ⤵️